![](/media/lib/297/n-irygacje-c82521406aeb2accdfc7b394bcb06309.jpg)
Starożytny system irygacyjny z Chin służył społecznościom pastersko-rolniczym
8 stycznia 2018, 11:52W północno-zachodnich Chinach, w jednym z najbardziej suchych miejsc na Ziemi, odkryto starożytny system irygacyjny, który pozwalał na uprawę roślin i hodowlę zwierząt. Odkrycia dokonali naukowcy z Washington University w St. Louis, którzy w swoich pracach wykorzystali satelity i drony.
![Ocean](/media/lib/184/n-ocean-anderson-mancini-cc-by-20-4b794273bdba53713d4528105b9dd066.jpg)
Mierzenie temperatury wody przez... badanie powietrza
4 stycznia 2018, 14:05Na Scripps Institution of Oceanography opracowano nową metodę pomiaru średniej temperatury oceanów. Jej autorami są Jeff Severinghaus i jego zespół oraz współpracujący z nimi naukowcy ze Szwajcarii i Japonii.
![](/media/lib/296/n-rapled1-949cd6a5abeaa763b4cbeb4cdd788582.jpg)
LED-y wygrywają z żarówkami na wszystkich polach
28 grudnia 2017, 19:02W latach 2012-2013 amerykański Departament Energii opublikował trzy części raportu „Life-Cycle Assesment of Energy and Evironmental Impacts of LED Lighting Products”. Porównuje on całkowity wpływ na środowisko LED-ów z roku 2012, LED-ów przewidywanych na rok 2017 oraz żarówek (lamp żarowych) i kompaktowych świetlówek (CFL - kompaktowych lamp fluorescencyjnych).
![](/media/lib/114/n-wieprzowina-c31242b007d54905b06957e892b28b6e.jpg)
Co w diecie służy nastrojowi młodszych i starszych dorosłych?
14 grudnia 2017, 10:52Nasz nastrój zależy od tego, co jemy. To, co służy dobremu humorowi młodszych, niekoniecznie pomaga jednak starszym.
![](/media/lib/295/n-sztucznygrafen-c88f01134f3b973152abe5d69cc31a10.jpg)
„Sztuczny grafen” w półprzewodniku - przełom w fizyce i materiałoznawstwie
13 grudnia 2017, 05:47Grupa uczonych z Uniwersytetów Columbia, Purdue i Princeton oraz Instituto Italiano di Tecnologia dokonała ważnego przełomu w dziedzinie fizyki i nauk materiałowych. Odtwarzając elektroniczną strukturę grafenu w półprzewodniku, naukowcy uzyskali „sztuczny grafen”.
![](/media/lib/294/n-tlum-58cc3a644e0b489ed9ba679f3d20dca6.jpg)
Już po 0,5 s wiemy, ilu mężczyzn jest w grupie i czy należy się bać
7 grudnia 2017, 11:44Ludzie postrzegają proporcję płci i decydują, czy grupa stanowi zagrożenie, w zaledwie pół sekundy.
![](/media/lib/294/n-szampan-27692d7b666ff8d2c9a2ba5d69917c63.jpg)
Sprzyjając tworzeniu dużych bąbelków, jednorazowe kubki psują smak szampana
6 grudnia 2017, 06:19Choć dla niektórych brzmi to jak truizm, dopiero ostatnio badania potwierdziły, że jednorazowe kubeczki negatywnie wpływają na smak szampana. Okazuje się bowiem, że tworzące się w nich bąbelki dłużej przywierają do ścian naczynia i osiągają większe rozmiary. Tymczasem wielkość bąbelków stanowi ważną miarę jakości win musujących, w tym szampana.
![](/media/lib/292/n-helnano-99f0f8ab6e9f0e2a3fe4b2c4460fb6c8.jpg)
Reaktor fuzyjny z nanokompozytów?
13 listopada 2017, 12:53Opanowanie fuzji jądrowej daje nadzieję na stworzenie niewyczerpanego źródła czystej energii. Jedną z poważnych przeszkód stojących na drodze ku osiągnięciu tego celu jest trudność w stworzeniu materiału, który przetrwałby warunki fuzji jądrowej, a więc z którego można by zbudować reaktor. Naukowcy z Texas A&M Univeersity właśnie wpadli na trop takiego materiału.
![](/media/lib/196/n-senna-50a72c26ee82f082f379305cc9f16328.jpg)
Rozpoznawanie chronotypu po wrzecionach snu
7 listopada 2017, 06:36Po czym odróżnić sowy od skowronków? Po aktywności mózgu w czasie snu, a konkretnie po innych wzorcach wrzecion snu w jego drugim stadium.
![](/media/lib/263/n-ryz-24e03e0ea53b235b3fec94fb6e9e7dcc.jpg)
Smak nowy - węglowodanowy
30 października 2017, 13:09Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.